Oké, het is nu toch echt tijd voor plan B!

Het klinkt paradoxaal, want in een andere blog hebben we aangegeven voorzichtig te zijn met een plan B. De strekking was daarentegen dat dit een veiligere versie is voor als plan A niets slaagt en ondernemers in de praktijk niet volledig voor het originele plan zouden gaan en te vroeg afhaken.

Wanneer de zaken niet goed gaan, de winst onvoldoende blijkt en een onderneming meer stress dan geluk oplevert, wordt het misschien toch eens tijd om het roer om te gooien. Dit is natuurlijk een doodsteek voor het ego. Je zal als ondernemer toe moeten geven dat de strategie die je hebt uitgestippeld kennelijk niet werkt. Maar we zullen je gerust stellen: die strategie heeft ooit wel gewerkt, anders zou je onderneming nu niet meer bestaan (we hopen dat het niet al zo ver is ;-)).

Dus kennelijk ben je wel in staat om zaken aan te voelen en in te spelen op de behoeften van de klant. Ok... de tijden zijn veranderd en de winst is te laag. Tijd dus om toch een plan B te maken. Vergeet het hele oorspronkelijke plan maar blijf natuurlijk wel dicht bij jezelf.

Start all over again.

Bedenk een volledig nieuw businessmodel en als je toch die tijd investeert neem dan ook de tijd om te onderzoeken in hoeverre je je huidige strategie kan aanpassen om meer winst te kunnen maken.

Een ondernemer is vrij.

Als we vragen waarom mensen ondernemen, is het antwoord meestal 'vrijheid'. In de praktijk zijn het toch de ondernemers die gevangen zitten in hun bedrijf. Vele uren werken, weinig vrije tijd en eigenlijk geen tijd voor het gezin. Zou het niet fantastisch zijn om de hele structuur om te gooien. Het slimmer aanpakken. Meer verdienen met minder werk. Boost up your business en geniet van het leven. Natuurlijk spreekt dit je aan en kan dit al een reden zijn voor plan B.

Categorie: